keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Lasten kuuluu näkyä ja kuulua

Niinkuin otsikkokin jo sen kertoo, mielestäni lasten kuuluu näkyä ja kuulua ihan kaikkialla. Lapset kun ovat kuitenkin tulevaisuus ja heitä täällä pitäisi kunnioittaa ja lapsiperheitä tukea kaikilla mahdollisilla tavoilla.
Paljon on ollut puhetta siitä, saako lapset olla vanhempien mukana esim. ravintoloissa ja myös syntyvyyden lasku on nyt kuuma puheenaihe. En yhtään ihmettele sitä, ettei lapsia synny, kun kaikkia lapsiperheiden etuuksia leikataan. Lisäksi lapsien läsnäolo häiritsee suurinta osaa ja suurin osa on myös sitä mieltä, ettei lapset saa näkyä eikä varsinkaan kuulua missään. Tällainen mielikuva itselläni ainakin on.
Me kyllä raahataan lapsia mukaan ihan kaikkialle, vauvasta asti. Käydään töissä, kaupoissa, ravintoloissa, pankissa, ihan kaikkialla. Tietysti vanhemmille on helpompaa asioida ilman lapsia, mutta sehän on jokaisen vanhemman oma päätös haluaako käydä asioilla yksin vai yhdessä.

Kun kuljetaan paljon kaikkialla niin lapsilla on myös säännöt miten missäkin käyttäydytään. Jos alkaa meidän vanhempien mielestä menemään yli, niin siihen puututaan. Minusta siis lapset saa todellakin kuulua ja näkyä ihan joka paikassa, kunhan vanhemmat opettavat lapsille kuinka käyttäydytään. Ymmärrän tietysti myös lasten vaiheet ja huonot päivät, joten pienet kiukutkin on enemmän kun ok.
Lasten ottaminen mukaan erilaisiin paikkoihin on hyvä juttu, ehkä suomalaisten lapsikielteisyys vähenee ja pikkuhiljaa poistuu jos me vanhemmat viedään niitä lapsia mukanamme kaikkialle. Lisäksi ihmisten pitää nähdä, ettei lasten saaminen lopeta omaa elämää. Lapset, niin vauvat kuin isommatkin, tulee osaksi vanhempien elämää. Heidän kanssa kaikkea pystyy jatkamaan niinkuin ennenkin, kunhan nyt ei baareissa notku 24/7. Tämän pitäisi myös näkyä julkisuudessa, jotta sitä syntyvyyttä saataisiin kasvuun.
Lapset on ihaninta maailmassa ja se pitäisi kaikkien huomioida. Älkää siis katsoko kieroon julkisilla paikoilla kiukuttelevia lapsia, olette itse olleet ihan samanlaisia. Jokainen meistä on ollut lapsi, annetaan siis lasten olla lapsia ihan kaikkialla, kaiken aikaa. Aikuisten esimerkeistä ne lapset oppii pikkuhiljaa kuinka käyttäydytään.

Mutta ei nyt silti niitä lapsia Linnanjuhliin viedä, eihän..? Lapsille voi järjestää sitten ihan oman juhlan, jossa he viihtyisivätkin :)

Tiia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...