keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Hyperemeesi eli vaikea raskauspahoinvointi

Törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa uuteen yhdistykseen, Hyperemeesi ry:hyn. Hyperemeesi on siis vakava raskauspahoinvointi, jonka olen itsekin kokenut jo kolme kertaa. Yhdistyksen sivuilla on paljon tietoa taudista, täältä voit lukea mitä hyperemeesi on ja miten sen erottaa tavallisesta raskauspahoinvoinnista. Täältä taas pääset kurkkaamaan miten tautia hoidetaan.
Taudista on todella vähän tietoa, jopa hoitohenkilökunnalla, joten oikeaa diagnoosia ja hoitoa voi olla hankala saada. Hyperemeesi ry:n yhtenä tavoitteena onkin lisätä tietoisuutta hyperemeesistä hoitohenkilökunnan keskuudessa ja saada mahdollisimman moni taudista kärsivä diagnosoitua ja kunnon hoidon pariin.
Itse olen tosiaan kärsinyt kaikissa kolmessa raskaudessa vakavasta raskauspahoinvoinnista ja hoitoa on ollut vaikea saada. Ensimmäisessä raskaudessa neuvolassa sanottiin, että voimakas painonlasku on ihan normaalia. Ja sekin oli normaalia, etten pystynyt moniin viikkoihin syömään mitään ja kaikki mitä suuhuni sain tuli heti ulos. Ekassa raskaudessa pahoinvointi taisi kestää lähes 10 viikkoa ja paino putosi yli 10% lähtöpainosta.

Toisessa raskaudessa pahoinvointia ehti kestää muutamia viikkoja, ehdin kyllä siinäkin ajassa laihtua jo yli 10% lähtöpainosta. Kuvittelin jo hieman ennen ekaa ultraa, että pääsinpä helpolla, mutta pahoinvoinnin loppuminen johtuikin keskenmenosta.

Kolmannessa raskaudessa pahoinvointi oli ehkä pahin. Laihduin jopa 20% lähtöpainosta, en jaksanut tehdä oikeastaan mitään ja mikään ei pysynyt sisällä. Oksentelin yli 30 kertaa päivässä. Pahoinvointia kesti n. 8viikkoa, tauotta.

Tässä viimeisessä raskaudessa sain sentään hoitoa, vaikka ei kukaan kyllä uskonut kuinka paha tilanne oli. Kaikki lääkärit ja sairaanhoitajat sanoivat, että yritä syödä väkisin yms. Nesteytystä kuitenkin sain aina kun halusin ja lopulta minulle laitettiin terveyskeskukseen tieto, että saan nesteytyksen vain sillä, että menen tiskille.
Minulla ei siis nesteytyskään auttanut pahoinvointiin, en pystynyt silti syömään ja oksensin nesteytyksen aikanakin. Mutta nesteytys piti oloni edes hetken virkeänä ja toivoin, että se on hyväksi vauvalle, kun en saanut syötyä mitään, mistä vauva olisi ravinteita saanut.
Omalla kohdallani pahoinvointi loppuu siinä 16.viikon tienoilla. Ja näköjään hyperemeesi kiusaa minua kaikissa raskauksissani, mutta onneksi aika kultaa muistot ja yritän unohtaa nuo elämäni kamalimmat viikot. Mutta muut rajusta raskauspahoinvoinnista kärsivät, vaatikaa hoitoa niin kauan kunnes sitä saatte.

Omia kokemuksia olen kertonut aiemmin ainakin täällä.

Tiia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...