keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Pelkoihin opettaminen

Tänä aamuna Liljan poskea pitkin käveli hämähäkki. Meinasin alkaa kiljumaan, mutta koska Liljah ei tajunnut tapauksesta mitään, niin odotin, että hämähäkki kipittää lattialle. Menin ja liiskasin sen. Samaan aikaan Liljah vaan köllöttää lattialla tyytyväisenä ja hymyilee. Onneksi neiti on vasta vauva ja onneksi sain pidettyä itseni kasassa. Puistatti kyllä paljonkin ja sydän hakkasi miljoonaa vielä tämän tapauksen jälkeenkin.
Mikään pieni elukka ei ole niin paha kuin hämähäkki. No okei, olen todella ötökkäkammoinen ja kaikki ötökät on ällöjä. Mutta aloin samalla miettimään noita pelkoja, koska poika on oppinut minulta ötökkäkammon. Ja tämä on tapahtunut ihan vahingossa ja huomaamattani. En ole edes tajunnut, että poika seuraa niin tarkasti vanhempiensa reaktioita.
Olen nimittäin aina kiljunut kun näen hämähäkin tai muun ötökän. Höpöttänyt kaikista ötököistä ällöttävään sävyyn ja kertonut kovaan ääneen kuinka ne on kamalia. Ja siis en ole todellakaan kertonut tätä pojalle, vaan miehelle. Mutta Tobiashan on tietysti ollut kuulemassa. Hän siis pelkää kaikkia ötököitä, hämähäkit on ehdoton inhokki. Hyvänä kakkosena tulee muurahaiset, hyttyset, lierot, listaa voisi jatkaa loputtomiin. Ihan varma en ole mehiläisistä ja ampiaisista, koska ollaan opetettu poika siihen, että ne ei tee pahaa kun vaan pysyy paikallaan. Ja muistan viime kesästä, että niitä ei pelätty, ainakaan vielä. Itse siis pelkään näitäkin enkä todellakaan pysy paikoillaan.
Mutta nyt Liljan kanssa yritän parantaa tapani, tosin tiedän, että se tulee olemaan todella vaikeaa. Mutta jos vaikka jätän sen kiljumisen edes pois, ainakin osittain. Ja yritän olla rauhallinen tilanteissa missä itseäni ällöttää, oksettaa ja pelottaa. En todellakaan halua siirtää pelkojani lapsiini. Toivottavasti saan vielä pojankin opetettua noista peloista eroon.

Miten muilla, onko lapset ottaneet mallia teidän peloista ? Tai tavasta toimia, kun tapahtuu jotain teidän mielestä pelottavaa/ällöttävää ? Meillä jos poika näkee ötökän niin hän kiljuu ja huutaa isiä tappamaan sen :D Ei ole yhtään äidiltä oppinut tätä...

Ja kuvat ei millään tavalla liity asiaan, mutta en todellakaan etsi mitään hämähäkkien kuvia mistään !

Tiia

2 kommenttia:

 1. Kääk!
  Mä en voi sietää myöskään mitään öppiäisiä, joten hatunnosto toiminnasta.
  Mä olisin varmasti läpsäissyt/kiljunut :D
  Nykyisin olen opettanut lapset liiskaamaan öppikset mun puolesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, pakko saada meidänkin lapset hoitamaan nuo liiskaamiset mun puolesta :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...