keskiviikko 13. elokuuta 2014

Tobias 1,5 vuotta

Tobias täytti tänään puoltoista vuotta ! Hui että kun toinen on jo iso poika. Ja se kyllä näkyykin jo kaikessa. Kerron tässä postauksessa mitä kaikkea Tobias osaa ja mitä tykkää tehdä yms.

Päivähoito:

Poikahan on siis tosiaan ollut päivähoidossa toukokuun alusta saakka. Nyt syksyllä siirtyi päiväkotiin ja on siellä 5h päivässä. Tykkää kovin ! Nyt viikon jälkeen päiväkotiin jäädään innolla ja pois ei mielellään lähtisi.
Puheen kehitys:

Tobias on nyt lähiaikoina oppinut muutamia sanoja, mutta hän käyttää lähes kaikkia vain pyydettäessä. Ainoastaan isi, anna ja hauva tulevat itsestään. Pyydettäessä sanoo mm. seuraavia: mummo, mummi, pappa, pupu, kiitti, mamma... Äitiä ei vieläkään sanota, välillä äiti on kyllä mamma.

Kiljuminen ja karjuminen on myös nykyään hauskaa ! Äidistä ja isistä ei niinkään...

Tobias osaa kertoa mitä sanoo auto, heppa, lammas, lintu, lehmä, kissa ja hauva. Hän osaa myös hakea pyydettyjä tavaroita. Ymmärtää tosi hyvin puhetta ! Pään pudistelu ja nyökkäys onnistuu myös kun jotain kysytään, johon pitää vastata joo tai ei. Välillä ollaan ihan ihmeissään kun poika on niin fiksu :D Keneen tullut ?!

Ruokailu:

Meillä syödään itse kaikki muut ruuat paitsi puurot. Niistäkin välillä osa syödään itse, mutta mieluummin äiti syöttää. Tobias siis tosiaan syö ihan kaikkea ruokaa ja kaikki yleensä maistuukin. Kesän hittejä on ollut herneet, mansikat, mustikat, vesimeloni, karviaiset ja punaviinimarjat. Olen niin tyytyväinen kun poika syö kunnolla ja reippaasti ! Saa nähdä milloin tulee se vaihe, kun ruoka ei enää maistukaan.
Liikkuminen:

Tobias kävelee ja juoksee ja kulkee rappusiakin aika hyvin. Varmuuden vuoksi yleensä pidetään kädestä kiinni tai ainakin ollaan itse ihan edessä/takana valmiina ottamaan vastaan, jos käy hassusti :) Kiipeily on muutenkin nykyään aika kivaa, syöttötuoliin(tai siis syöttötuoliin, josta on otettu ruokailutaso irti) kiivetään aina itse ja kaikki muutkin tuolit pitää aina testata.
Leikki:

Poika viihtyy todella hyvin omissa leikeissään. Tuntikin äidin tai isin kanssa leikkimistä päivässä riittää. Niin paljon hän viihtyy yksin ja keksii mitä ihmeellisimpiä leikkejä. Parhaita on kuitenkin tällä hetkellä dublojen rakentelu, autoilla ajelu, päältä istuttavien lelujen kanssa ajeleminen ja koirien ärsyttäminen tietty !

Meillä myös pusutellaan, halitaan ja tanssitaan aika paljon. Välillä myös lauletaan ja hyräillään. Päiväkodissa Tobias ainakin tykkää leikkiä muiden lasten kanssa ja ainakaan vielä ei ole tullut mitään välikohtauksia.
Uni:

Tobias nukkuu omassa lastensängyssä meidän vanhempien huoneessa. Hän siirtyi hieman yli vuoden iässä isojen poikien sänkyyn ja siitä asti on nukkunut omassa sängyssä. Nykyään nukahtaa itsekseen sänkyyn, mutta äidin pitää kanssa mennä omaan sänkyyn leikkimään nukkuvaa, muuten ei nukuta ! Tobias nukkuu yleensä kokonaisia öitä, menee nukkumaan puol 9 aikaan ja heräilee siinä 7 paikkeilla. Jos joskus herää keskellä yötä, niin silloin tulee nukkumaan vanhempien sänkyyn, jos siis ei rauhoitu omaansa.

Päivisin nukutaan vain yhdet päikkärit, jos niitäkään. Viikolla tietysti päiväkodissa nukutaan, mutta viikonloppuna nukuttaminen on hieman hankalaa. Päikkärit kestää yleensä sen 1-1,5h.
Muut:

Vielä ei pueta tai riisuta itse, mutta yritys on kova. Kenkiä ainakin yritetään kovasti laittaa jalkaan ja kengät on muutenkin pojan lemppareita ! Kokoajan pitäisi olla kengät jalassa ja niitä kuljetetaan edestakas. Paitaa ja vaippaa yritetään riisua kovin. Ihan vielä ei onnistu kuitenkaan. Hatut menee kyllä päähän itse laitettuna !

Tobias on todella avulias, kaupassa haluaa laittaa ostoksia kärryyn, vie roskia roskiin yms. Myös siivoamisessa hän tykkää auttaa. Toivotaan, että siivousinto jatkuu vielä kauan :D Lelujen keräilyäkin on alettu harjoittelemaan.

Tobias myös tykkää katsoa tv:tä ! Onneksi hän ei jaksa keskittyä siihen kuin jonkun 30min kerrallaan. Viikonloppuaamuisin poika saa katsoa piirrettyjä niin kauan kun jaksaa, eli ei kauaa :D Äidin ja isinkin ohjelmia katsotaan yhdessä, mutta yleensä siinä samalla leikitään, eli ei sentään kokoaikaa toljoteta.

Kylpeminen on Tobiaksen lempparijuttu. Kun poika huomaa, että äiti on menossa suihkuun, yrittää hän riisua omia vaatteita ja hirveä huuto alkaa, jos äiti ei otakaan poikaa mukaan. Kylvyn jälkeen on niin hauskaa käydä vielä isin kanssa suihkussa riehumassa !

Pottailusta vielä. Potalla suostutaan käymään päiväkodissa, mutta ei oikein kotona. Kun huomaa, että pojalla on hätä ja kysyy mennäänkö potalle, niin heti pudistetaan päätä. Ja jos potalle yrittää väkisin, niin siitä tulee kamala huuto ! Joten olemme siis nyt vähän niin kuin unohtaneet kotona pottailun ja palataan siihen, kun on oikea aika. Pöntön päällä sentään istutaan hieman mielekkäämmin kuin potalla, mutta on sekin aikamoista säätöä. Tähän kaivataan vinkkejä !!!

Meillä on ensi viikolla neuvola, niin silloin tulossa sitten mittoja pojasta ja muita neuvolakuulumisia. Nyt vasta nähdään meidän uusi neuvolatäti ekaa kertaa, toivottavasti on mukava.

Millaisia muiden 1,5 vuotiaat ovat olleet ?

Tiia

6 kommenttia:

 1. Meidän poika täyttää kans tänään puoltoista vuotta! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai meillä on sitten ihan samanikäiset pojat ! Onnea sinnekin siis :) Seuraankin sun blogia, mutta en oo tiennyt, että on samat synttäripäivät ! :)

   Poista
 2. Meillä on vaihtelevasti viihtynyt potalla, hakee sen yleensä itse aina silloin kun on liian myöhäistä jo. Ehkä se ajan kanssa teilläkin. :) Meillä myös höpöttää koko ajan ja ymmärtää lähes kaiken puhuttavan, laulaa paljon ja on kiltti muille lapsille. Nyt on tosin menossa joku äitivaihe, ehkä tutin jätön aiheuttama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä joo meilläkin sitten joskus suostutaan pottailemaan. Eikai sillä vielä olekaan kiirus :) Aika paljon on sitten samoja juttuja meidän lähes samanikäisillä lapsilla :)

   Poista
 3. Ihana 1,5 vuotias :)
  Meillä vasta ens kuussa tulee 1,5 v täyteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, hän kyllä on ihana :) Odottelen innolla, jos teet postauksen 1,5 vuotiaasta myös :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...