tiistai 22. tammikuuta 2019

Miten meidän perheessä hoidetaan raha-asiat

Raha-asiat kiinnostaa ja puhuttaa paljon, joten nyt saatte katsauksen myös meidän perheen talousasioihin.

Meillä on miehen kanssa omat tilit kahdessa eri pankissa, lisäksi meillä on lainanhoitotili, joka on yhteinen. Lainanhoitotiliin ei kuitenkaan ole maksukortteja. Lainanhoitotilille siirrämme molemmat tismalleen saman summan joka kuukausi, ja niistä rahoista siis tosiaan lyhennetään vain lainaa. Lisäksi siirrämme molemmat talon kuluihin saman summan joka kuukausi, niillä maksetaan öljyt, sähköt, roskakulut yms. kulut mitkä asumiseen liittyy.

Eli asuminen menee meillä tasan puoliksi ihan aina. Meidän asuntolaina on siis todellakin yhteinen ja molemmat on ihan yhtä paljon vastuussa kaikesta. En itse voi sietää sitä, että eletään toisen rahoilla ja omistetaan muka yhdessä asunto, vaikka vain toinen lyhentää lainaa. Itse en halua olla toisen elätettävänä eikä miehenikään. Tietysti lyhyitä hetkiä voi tulla että toinen on enemmän vastuussa elättämisestä, mutta mielestäni silti molempien täytyy osallistua perheen elättämiseen.
Asumiskulujen lisäksi lapsille menee pienet summat joka kuukausi heidän tileille. Lasten lahjarahat menee myös kokonaisuudessaan heidän omille tileille, he saavat sitten niillä rahoilla tulevaisuudessa maksaa ajokorttinsa, auton tai vaikka käsirahan asuntolainaan tms fiksua.

Lapsilisät tulee minun tilille joka kuukausi, niillä hoidetaan lasten vaatteet ja muut tarpeet, koska minä olen niiden ostamisesta vastuussa. Lisäksi minä maksan päivähoitomaksut, mihin loput lapsilisistä menee, jos niistä riittää. Yleensä lapsilisät kuluu kokonaisuudessaan lapsiin ja heidän tarpeisiin, jolloin päivähoitomaksu jää minun maksettavaksi. Minä myös kustannan kaikki lasten juhlat, joten lapsilisiä käytetään niihinkin. Kaikki muu paitsi lasten ruoka on siis minun hoidettavana.
Ja me miehen kanssa saadaan tosiaan omat palkat/etuudet omille tileillemme. Niistä menee rahaa lainanhoitoon, asumiseen ja lapsille. Mies hoitaa meidän perheen ruokaostokset yleensä aina, itse saatan täydentää, jos tarvetta ja välillä saatan myös viikon ruokaostokset maksaa, mutta harvoin. Loppurahat mitä molemmille jää, menee sitten omiin juttuihin, laskuihin yms. Mitään suuria summia ei edes jää, mutta pyritään kuitenkin siihen, että ollaan aina ennen uuden palkan tuloa edes plussalla.

Ja koska mies tosiaan tienaa enemmän kuin minä niin hän on sen vuoksi vastuussa ruuan ostamisesta. Vakuutusmaksut menee myös puoliksi, paitsi molemmat maksaa omat autonsa ja omat henkivakuutukset itse.
Meille tämä on toimiva ratkaisu, molemmilla omat tilit, mutta rahat on silti tavallaan yhteisiä ja niitä käytetään koko perheen hyvinvointiin. Ja jos toisella on joskus vähemmän rahaa niin toinen maksaa silloin enemmän tms. Emme ainakaan vielä tarvitse yhteistä tiliä mihinkään vaan tällä systeemillä mennään niin kauan kun se tuntuu hyvältä.

Kuinka teidän perheissä hoidetaan talousasiat ?

Tiia

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus ja ihana kuulla, että teillä(kin) menee noin tasaisesti talouden jakaminen! Meillä nimittäin sama homma, että maksetaan melkeimpä kaikki puoliksi ja sitä joskus kummastellaan. Omat tilit on ihan ehdoton juttu, en voisi todellakaan edes ajatella, että oma palkka menisi jonnekin yhteiselle tilille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että muillakin menee puoliksi kulut ja että yhteinen tili ei olekaan pakollinen :) Oma palkka on tosiaan kiva saada omalle tilille ja loput rahat saa käyttää niinkuin haluaa :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...