sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Pitääkö lasten tehdä kotitöitä ?

Olen jo kauan miettinyt lasten osallistumista kotitöihin. Mitä heidän pitää tehdä, mitä heiltä vaaditaan vai pitääkö kotitöihin osallistua ollenkaan..?

Meillä Tobias siivoaa omat lelunsa omille paikoilleen. Samoin kaikki askartelutarvikkeet hän myös vie omille paikoilleen käytön jälkeen. Nämä hän on vihdoin oppinut, melkein kolmen vuoden opettamisen jälkeen.
Ruokailun jälkeen poika vie omat astiat yms. tiskipöydälle ja roskikseen. Lisäksi hän auttaa välillä astianpesukoneen tyhjentämisessä ja täyttämisessä. Omat pyykit poika vie myös omaan pyykkikoriin aina kun hän vaatteensa vaihtaa. Tämäkin taito opittiin vasta hetki sitten, pitkän opettamisen jälkeen.
Onneksi nämä pojan tehtävät on jo osa meidän arkirutiineja, joten ne menee jo todella hienosti ilman käskyjä. Mutta riittääkö nämä 4-vuotiaalle ? Meidän mielestä riittää hyvin. Koska Tobias on kuitenkin avulias ja kiinnostunut muistakin kotitöistä. Puhtaiden pyykkien vienti oikeisiin huoneisiin on hänestä hauskaa, imuroidakin poika haluaisi, mutta sitä emme anna vielä tehdä.
Itse pyrin siihen, että lapset tekevät kotitöitä sopivan määrän. Alle kouluikäisinä siivoavat omat jälkensä, vievät pyykit ja astiat paikoilleen ja auttavat pienissä askareissa. Kouluikäinen voi jo viedä vaikka roskat, pyyhkiä pölyjä (tätä voi kyllä tehdä vaikka vauvakin !), imuroida, tyhjentää ja täyttää astianpesukonetta ja laitella pyykkejäkin.
Mielestäni kuitenkin päävastuu kotitöistä on aikuisilla, joten en esimerkiksi laittaisi lasta tekemään kaikkia kotitöitä vain koska hän osaa ne tehdä. Mutta entäs sitten kotitöistä maksaminen ? Mies on nimittäin sitä mieltä, että niistä maksetaan. Itse taas en antaisi rahaa kotitöistä, koska ne kuuluu elämään. Tietysti voisi olla niin, että viikko/kuukausirahaa saa vain sillä ehdolla, että omat hommat on hoidettu. Pitäisi kyllä sitten määrittää erikseen, että mitä nämä hommat on.
Mutta nyt siis kaivataan apuja tämän asian suhteen. Eli maksetaanko kotitöistä ? Jos maksetaan niin kuinka paljon ?

Tiia

4 kommenttia:

 1. Mun mielestä on hyvä idea, että viikko-/ kuukausirahan ehtona on se, että omat hommat on hoidettu. :) Joku isompi homma voi olla sit sovittuna palkalliseksi. Mutta nämä sitten joskus kouluiässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ja juu tottakai vasta kouluiässä :)

   Poista
 2. Tärkeintähän varmaan siinä kotitöiden tekemisessä on se, että lapsi sitten nuorena ja myöhemmin aikuisena osaa ne asiat hoitaa itsenäisesti. :) Mielestäni kuulostaa ihan järkevältä ja sopivalta tuo kotitöiden määrä ja laatu, mitä lapsesi ovat tehneet. Viikko/kuukausiraha on ehkä ajankohtaisempi sitten, kun lapset menevät yläkouluun ja rahalle tulee tarvetta? Niin ainakin näkisin itse asian. ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Tuo juuri on tärkeää, että ne asiat opitaan. Ja kouluiässä varmaan tuota rahaa alkaa saamaan, mutta tämä on niin vaikea aihe :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...