perjantai 16. kesäkuuta 2017

Oma lapsuuteni vs lapsieni lapsuus

Mammalandian yhteistyöpostaus

Joka kuukausi Mammalandian bloggaajat kirjoittavat yhdestä yhteisestä aiheesta postauksen ja kesäkuun aiheena on oma lapsuuteni vs. lapsieni lapsuus.

Tämä on mielestäni vaikea aihe, koska itse en muista lapsuudestani paljoakaan, mutta ehkä kirjoitan nyt lyhyesti ja yleisesti aiheesta.

Ennen lapset sai liikkua ulkona vapaammin, vaikka matkapuhelimia ei ollut. Itse sain oman kännykän joskus 1-2 luokalla kun niitä alkoi olla enemmän saatavilla. Sitä ennen riitti, että ilmoittaa mihin menee ja milloin tulee takaisin. Kun oltiin esimerkiksi mummolassa niin saimme lähteä lähipuistoon leikkimään. Ehkä meihin luotettiin silloin enemmän tai sitten ajat vaan ovat muuttuneet niin, ettei nykyään enää uskalleta päästää lapsia yksin ulos.

Ennen lapset leikki paljon enemmän ulkona, kun ei ollut älylaitteita. Itse ainakin muistelen, että ala-asteiässä oltiin paljon ulkona, mutta katsottiin meillä kyllä piirrettyjäkin. Yläasteella oltiin kyllä enemmän ulkona, tehtiin tyhmyyksiä tms.. :) Mutta se on ehkä totta, että lapset on liikaa ruutujen äärellä, meillä tässä ollaan kyllä tiukkoja, lapset saa katsoa vain piirretyt ja tabletteja tms. he ei saa käyttää.

Nykylasten ruokailuun puututaan enemmän kuin ennen. Nykyään vanhemmat on tietoisempia ravinnosta ja kiinnittää enemmän huomiota mm. sokerin ja suolan määriin. Itse en ole tätä kyllä huomannut ja meillä mennään muutenkin maalaisjärjellä näissä asioissa. Jos pohja on kunnossa niin miksipä ei voisi välillä herkutella karkeilla tai hampurilaisilla.

Mutta onneksi meidän lapset saa nauttia kesästä samalla mökillä, missä olen itsekin lapsuudessa viettänyt kesiä. Lisäksi lapset saa olla tekemisissä erilaisten työkoneiden ja rekkojen kanssa jos niin tahtovat, niin kuin minäkin olen lapsena ollut. Tärkeintä kuitenkin on se, että heillä on paljon rakastavia ihmisiä ympärillään niin kuin meillä vanhemmillakin on ollut. 

Sellaisia juttuja minulle tuli mieleen. Mikä teidän mielestä on muuttunut ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...