perjantai 9. joulukuuta 2016

Näistä jouluperinteistä en luovu

Mammalandian yhteistyöpostaus

Joka kuukausi Mammalandian bloggaajat kirjoittavat yhdestä yhteisestä aiheesta postauksen ja joulukuun aiheena on jouluperinteet.
Meille on alkanut nyt lastensaannin jälkeen muodostumaan jouluperinteitä ja ollaan alettu oikeasti laittaa kotiin joulua ja muutenkin sitä kunnolla viettämään. Muistan yhdenkin joulun nuoruudesta kun roikuin kaikki pyhät baarissa... Ei ole kyllä ikävä niitä aikoja !

Tällä hetkellä jouluperinteisiin kuuluu piparien ja joulutorttujen leipominen lasten kanssa. Nämä pyritään leipomaan jo marraskuun puolella, mutta välillä menee joulukuun alkuun. Leipominen vain kuuluu jouluun ja onhan joulutortut aika herkkua.
Joulukuusi ja sen koristeleminen on myös tärkeitä juttuja. Meille tulee aina aito kuusi ja se koristellaan lähinnä hopealla ja valkoisella. Valoja en kuuseen laita, koska pelkään tulipaloa ! Poika osallistuu jo kuusen koristeluun ja yleensä se onkin äidin ja pojan juttu.
Joululahjoja ostetaan kaikille suvun lapsille, tietysti. Niihin meneekin aika paljon rahaa ja samalla myös aikaa lahjojen miettimiseen, ostamiseen ja paketointiin. Mutta mielestäni lapsille vaan kuuluu ostaa lahjoja, ei joulu olisi mitään ilman lahjoja. Aikuisille emme osta yleensä mitään, paitsi tietty miehen kanssa vaihdamme lahjoja.
Jouluaattoaamuna avataan kotona lahjat, syödään aamupalaa ja katsellaan piirrettyjä. Kun lähdetään joulunviettoon johonkin niin poiketaan matkalla haudoilla, joka on mielestäni erittäin tärkeää. Kahdessa eri kaupungissa, kolmella eri hautuumaalla ja neljällä haudalla. Näiden lisäksi mies vie mumminsa haudalle yleensä jo ennen joulua kynttilän. Liljah pitää ainakin opettaa käymään isoisomummon haudalla, kun on häneltä nimensä perinyt :)
Jouluun kuuluu myös kinkku, tämä on ihan pakollinen ja siitä en kyllä luovu. Kinkku vaan on niin hyvää, kunhan sitä syö vain jouluisin :) Lisäksi meillä tehdään uuniriisipuuroa ja väskynäsoppaa, minun mummoni ohjeilla, nam !

Ylipäänsä joulu vietetään perheen ja sukulaisten kanssa. Lahjoja, hyvää ruokaa, haudoilla käyntiä, leipomista yms. Kaikkea ihanaa. Ja tietysti ihan vaan vapaata töistä ja rentoa kotoilua. Joulu on<3

Mammalandian Facebook-sivu

Tiia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...