keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Raskauspahoinvointi

Tulin kirjoittamaan tänne hieman raskauspahoinvoinnista. Minulla on siitä nyt aika paljon jo kokemusta ja haluan purkaa ajatuksiani tänne.

Tobiasta odottaessa en ollut osannut varautua mihinkään. Sehän oli ensimmäinen raskauteni, enkä tiennyt mistään mitään. Taisin olla silloin viikolla 6 tai 7 kun se alkoi. Järkyttävä pahoinvointi. Jatkuvaa oksentamista, mikään ei pysynyt sisällä. Join vettä, jaffaa ja mustikkakeittoa. Kaikki tuli ulos alle puolessa tunnissa.
Pahoinvointia kesti viikolle 17 asti. Pahoinvoinnin alkaessa sitä kesti yhtäjaksoisesti 3 viikkoa. Tämän jälkeen oli viikon tauko ja viikon huonovointisuus. Tällä viikko/viikko-kaavalla pahoinvointia kesti siis tuonne viikolle 17 saakka. Onneksi silloin pahoinvointi helpotti ja se ei tullut takaisin, ennen kuin synnytys käynnistyi.

Ensimmäisessä raskaudessa laihduin 15 kiloa. Nämä kilot olivat juuri ja juuri ehtineet tulla takaisin, kun Tobias syntyi. Eli siis ensimmäisestä raskaudesta kertyneet kilot 0.

Tuolloin en tietenkään ymmärtänyt, että pahoinvointiin olisi voinut hakea apua. Kärvistelin vain kotona ja töissä ja yritin pysyä pystyssä. Ajattelin, että se on ihan normaalia ja kuuluu raskauteen. Neuvolassakaan siihen ei puututtu millään lailla.
Toisessa raskaudessa sitten olin taas viikolla 6-7, kun pahoinvointi alkoi. Se oli järkyttävää. Mikään ei taaskaan pysynyt sisällä. Vesikin saattoi välillä tulla ulos heti kun sen oli saanut juotua. Tilanne oli kaiken lisäksi vielä pahempi, koska nyt minulla oli jo lapsi, joka täytyy hoitaa, oli olo millainen vain. Ja kaiken lisäksi kolme kertaa pidempi työmatka.

Kärvistelin pahoinvoinnin kanssa ensimmäiseen neuvolaan asti. Taas ruokavaliooni kuului vesi, jaffa ja mustikkakeitto. Välillä uskalsin maistaa banaania tai omenaa, mutta tietysti nekin tuli ulos. Neuvolassa sitten terveydenhoitaja soitti välittömästi lääkärille ja varasi minulle ajan. Hän ainakin osasi työnsä, edellisessä neuvolassa laihtumiselle sanottiin, että se on ihan normaalia ja asia jätettiin siihen.

Lääkärissä sain sitten pahoinvointilääkettä piikkinä ja tiputuksessa 600ml ravinteita. Lisäksi pahoinvointilääke Primperania reseptillä. Viikkoja oli silloin 10 ja siitä viikon päästä pahoinvointi loppui kokonaan. (Olisikohan viikkoja silloin ollut oikeasti vähemmän ja vauva silloin sitten menehtynyt, kun oireet loppuivat ?)

Olen miettinyt tuota kysymystä päässäni moneen kertaan. Olen ajatellut, että entä jos vauva menehtyi niiden pahoinvointilääkkeiden takia, joita käytin sen viikon verran. Olisiko lääkkeet sittenkin voineet vaurioittaa vauvaa, vaikka lääkäri ainakin vakuutti, että mitään haittaa ei ole. Mutta sitähän me emme ikinä saa tietää. Ja kannattaakohan seuraavassa raskaudessa helpottaa omaa pahoinvointia vai vaan kärsiä ? En tosiaan tiedä, uskallanko enää ottaa lääkkeitä vai oksentelen ja olen syömättä monta viikkoa ja toivon, että vauva saa silti tarvitsemansa. Ja itse säilyn hengissä ilman ravintoa :D

Mutta niin, tässä toisessa raskaudessa ehdin lyhyen ajan sisällä laihtumaan jo 10 kiloa. Kokeilin pahoinvointiranneketta, ei mitään tehoa. Homeopaattisia valmisteita, ei mitään vaikutusta. Imeskelin jääpaloja ja join vain todella kylmiä juomia, ei helpotusta. Mikään ei tosiaan auttanut minulle. Minulla auttoi joko vauvan menehtyminen tai nesteytys suonensisäisesti ja pahoinvointilääkkeet. Tätäkään tietoa en saa selville koskaan. Oliko siis lääkärillä käynnistä apua vai päinvastoin ?

Kertokaa omia kokemuksia pahoinvoinnista ! Mikä on auttanut, mikä ei ? Oliko pahoinvointi kaikissa raskauksissa samanlainen ? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia :) Ja kauhulla odotan täällä seuraavien raskauksien pahoinvointeja. Mutta ikävöin tuota mahaa ! Kamala vauvakuume päällä ja se vaan pahenee kun katsoo vanhoja mahakuvia :)

Tiia

9 kommenttia:

 1. Mulla oli kanssa ensimmäisen kohdalla pahoinvointia. Siihen ei oikeastaan auttanut mikään.

  Nyt toisen kohdalla olen ollut sairaalassa tiputuksessa kerran, kun pahoinvointi jotain niin kamalaa. Oksennan joka päivä ja mikään ei tunnu auttavan. Syön paljon glementiinejä ja yritän juoda appelsiinimehua se auttaa ehkä välillä. Myös äätelöä ja salmiakkia menee.

  Mä en itse uskalla kokeilla pahoinvointilääkkeitä, koska jostain luin, että ne eivät tee hyvää raskaudelle ja keskenmenoja voi jopa tulla :0 Neuvolassa kuitenkin sanotaan, että pahoinvointiin saa lääkkeellistä apua jos tarvitsee.

  Tota ranneketta haluaisin kokeilla, mutta uskon, että se toimiiko ranneke on vaan oman pään sisällä ja mä en oikeestaan siihen edes usko joten tuskin toimisi :D Luontaistuotteita ja homeopaattisialääkkeitä ei saisi meidän neuvolalistan mukaan käyttää, joten mä joudun ainakin vaan kärvustelemään :D

  Nyt mulla menossa rv 11+2 ja olo vaan huononee..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei ! Tsemppiä ja jaksamista sinne :) Toivottavasti menee pian ohi !

   Poista
  2. Kiitos :) Sitä samaa mäkin toivon.

   Poista
 2. Mulla oli molemmissa raskauksissa pahoinvointia. Ekassa se loppui ekan kolmanneksen jälkeen, toisessa jatkui aivan läpi raskauden. Raskauskilot jäikin sen takia varmaan kaikki synnärille.
  Itse asuin Englannissa ekan raskauden aikana ja siellä oli sellasta limsaa ku Jamaican Ginger Beer (ei siis nimensä mukaan olutta). Todella kirpakkaa inkiväärilimsaa ja se autto tosi hyvin. Huomasin vasta nyt kuopuksen synnyttyä, että sitä on myynnissä verkkokauppa.comissa. Suosittelen kokeilemaan. Inkivääri tunnetusti auttaa pahoinvointiin. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun on kestänyt noinkin kauan toisessa raskaudessa ! Kiitos vinkistä, pitääkin seuraavalla kerralla hommata sitä jos pahoinvointi iskee :)

   Poista
 3. Nyt olen viikolla 6 ja ei pojastaan mitään oiretta. Piinaavaa odottaa ekaan neuvolaan kuukausi... :/ Ainoa oire on väsymys

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa ! Paljon paljon onnea !!!<3 Toivottavasti kaikki pienellä hyvin ! :)

   Poista
 4. Paljon mitään ei siis oiretta, kirjoitusvirhe :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos, toivotaan että pysyy mukana! :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...