perjantai 1. elokuuta 2014

Lapsia vai ei ?

Kuulin tuossa viime viikolla radiossa puhuttavan lasten hankkimisesta. Eli siis siinä keskusteltiin siitä miten ihmiset reagoivat niihin, jotka sanovat ettei halua lapsia. Ihan koko keskustelua en kuullut, mutta ajattelin hieman avata omaa mielipidettäni.

Siellä tuli esille muun muassa se, että se on itsekästä, jos ei halua lapsia. Mitähän itsekästä siinä on ? Jotkut vain eivät halua lapsia. Minäkään en sitä kyllä ihan täysin ymmärrä, että kuka voi sanoa niin. En kyllä silti mene asiasta mitään sen enempää selittelemään, jos joku minulle sanoo ettei halua lapsia. Ainakin nyt kun itse olen äiti, niin on tosi kamala ajatella, että joku voi sanoa ettei muka halua lapsia. Mutta sitten taas toisaalta eihän lapsettomat voi tietää kunnolla mistä edes jäävät paitsi, jos eivät lapsia hanki.
Minäkin nuorempana sanoin kaikille, etten ikinä halua lapsia ! Mutta niin se mieli vain muuttuu. Ja tätä onnellisemmaksi en voisi tulla. Kyllä lapset vaan antaa niin paljon. Tottakai ne myös ottaa ja vanhemmuus vaatii paljon, mutta luulen, että lapset antaa kuitenkin enemmän kun ottaa.
Minusta myös kuitenkin jokaisella on oikeus päättää siitä, haluaako olla vanhempi vai ei. Ja vaikka kuinka omassa päässä miettiikin, kuinka tyhmä toinen on kun ei muka halua lapsia niin sitä ei pitäisi sanoa kyllä ääneen. Tai jos sanoo niin sanat kannattaa valita tarkoin. Kaikesta voi pahoittaa mielensä kuitenkin...

Yhtä asiaa tässä vastustan todella paljon, nimittäin sitä, että käy lääkärin veitsen alla. Sitä en vain ymmärrä, että kuka voi olla niin kamala, että "leikkaa putkensa". Entä jos joskus vielä haluaakin lapsia ? Kun sehän ei ole ihan 100% varmaa, että operaation pystyy perumaan. Näin olen ainakin kuullut. Mieli tosiaan voi muuttua vaikka olisi kuinka vanhakin jo. Minä en ainakaan ikinä pystyisi tekemään tuollaista päätöstä. En edes sitten kun meidän lapsilukumme on täynnä. Minusta se ei ole vaihtoehto miehille eikä naisille. Minulle tulee vain mieleen koirien leikkauttaminen ! :D
Mielipiteitä tietysti on monia ja pitääkin olla. Tämä oli minun mielipide, tai no pientä pohdintaahan tämä vain oli. Mitä mieltä muut olette niistä jotka eivät halua lapsia ? Entä tuosta leikkauksesta ?

Ja kertokaa muuten haluatteko jatkossakin lukea joitain mielipidepostauksia vai oliko ihan huti tämä ? :)

Ihanaa viikonloppua !

Tiia

13 kommenttia:

 1. Jos on oikein hyvä ja menestyvä ura, niin sillon esimerkiks ymmärrän ettei halua lapsia. Ite oon sitä mieltä (karkeesti sanottu) että jos ura on se ykkönen mihin haluaa panostaa ja se vaatii paljon panostusta, niin sillon ehkä parempikin sitten keskittyä vaan yhteen asiaan. Jokaisella oikeus haluta ja olla haluamatta lapsia.
  Ymmärrän kyllä myös sen jos käy "veitsen alla" kun lapsiluku on täynnä ja jos ikäkin lähentelee vaikka 40.

  Mielipide postaukset on kivoja, joten kirjottele ihmeessä niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ! :) Tuo on ihan totta, että jos ura on koko elämä niin silloinhan lapsikin vain kärsii.

   Poista
 2. Mä oon saanut paljon kommenttia ja myös jonkinsortin paheksuntaa siitä kun julkisesti olen sanonut ettei meille todennäköisesti tule enempää lapsia. Että halusimme lapsen emmekä lapsia.
  En mä kuitenkaan putkia lähtis katkomaan jos mieli muuttuukin. Mä oon ite henk.koht sitä mieltä että kukin elää tyylillään ja tekee niinkuin kokee olevansa onnellinen. Toisille se on itse valittu lapsettomuus ja toisille iso perhe yms. Vähän vanhanaikaista mun näkemykseen tuo että on oltava 1,8 lasta jotta on onnellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ! :) Kiva lukea muidenkin mielipiteet. Juuri tuo on ärsyttävää, kun aina kaikkea pitää alkaa kommentoimaan ja paheksumaan. Jokainen kuitenkin päättää itse miten elää. Täällä ei myöskään noista vakio lapsiluvuista välitetä, tehdään niin monta kun meistä tuntuu hyvältä :)

   Poista
 3. Minustakaan ei ole itsekästä olla haluamatta lapsia.. Ei ainakaan enemmän itsekästä kuin itsekäs halu saada lapsia tähän maailmaan. :) J jos lapsia ei halua, minusta niitä on parempi olla hankkimatta. Ei ole lapsellekaan oikein että heidät tehdään vain koska niin on tapana tai vain koska myöhemmin saattaisi kaduttaa. On toki paljon vnhempia, joilla on opinnot käyty, vakkarityö, oma asunto, matkustelua takana ja sitten hommataan lapset koska ne nyt vain kuuluu tehdä ennen kuin ikä tulee liikaa vastaan. Minusta pikemminkin voisi olla itsekkäämpiä - jos ei koe pakottavaa tarvetta lapsiin, on aivan ok olla niitä hankkimatta ja satsata johonkin muuhun. :)

  No, meillä oli se itsekäs tarve ja halu saada lapset - ennen opintoja, ennen työtä, ennen omaa kotia, ennen kaksin matkustelua. Ei minusta yhtään sen jalompaa näinkään, mutta tämä on meidän elämämme ja olemme onnellisia näin. :)

  Ja tuosta piuhojen poikkilaittamisesta - itse ajattelen aivan toisin kuin sinä. Ymmärrän kyllä että mieli saattaa muuttua ja toimenpide on periaatteessa preruuttmton, mutta pidän sitä erittäin fiksuna valintana oli lapsia tai ei, oli 25 tai 45. Kaikki ei halua olla hormonikierteessä elämää, kaikile ei sovi eri ehkäisymuodot. On terveydellisiä syitä, taloudellisia syitä, voimavarasyitä. Kirjoitin lapsiluvusta vastikään omassa blogissani, en usko että vauva kuume hellittäisi kymmenenenkään lapsen jälkeen. Joskus vain on parempi toimia järjen kuin tunteiden mukaan: Laittaa piuhat poikki, olla onnellinen olemassa olevista, antaa heille aikaa ja keskittyä heihin. :) Vauvakuumetta voi helpottaa sitten myöhemmin vaikka toimimalla tukiperheenä tai jotain vastaavaa.

  ps. Kurkkasin blogiisi mammablogit-sivuston kautta, kun kuva näytti niin tutulta. Mistä syystä teidän vauvanne joutui piuhoihin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ! :) Kiva kuulla myös niitä eriäviä mielipiteitä :) Meidän poika oli ilmeisesti niellyt lapsivettä ja siitä tuli jokin tulehdus, en muista kunnolla ! Mutta antibioottia sai yms.

   Poista
 4. Omasta mielestäni on hieman ilkeätä ajatella että veitsen alla käyminen olisi pahasta, koska on esimerkiksi niitä tilanteita että ihminen kantaa jotain geeniä jolloin tietää etukäteen että jos lapsia hankkii niin niistä tulisi suurella todennäköisyydellä vammaisia. Myös silloin jos tietää varmuudella ettei niitä lapsia halua niin mielestäni se veitsen alla käyminen on on parempi vaihtoehto kuin se että joutuisi tekemään abortin jos vahinko kävisi!
  Mutta kaikilla on omat mielipiteensä, eikä niistä kannata kiistellä :-) ps. On muuten teidän poika ihan isänsä näköinen :-D -Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ymmärrän leikkaamisen silloin, jos on joitain sairauksia/kipuja yms. Mutta vain ehkäisyksi minusta aika raaka keino. Mutta kiitos kommentista :) Ja tosiaan jokaisella on oma mielipide, eihän siitä tulisi mitään jos kaikki ajattelisi samalla tavalla :) Ja juu niin hän taitaa olla :) Tuota kommenttia kuulee todella usein joka puolella :D

   Poista
 5. Minusta veitsen alla tarvisi useamman ihmisen käydä. Kauheinta mitä tiedän on Se kun ihminen saa lapsen joka ei sitä halua, Säälin niitä lapsia joille paikka täälä on tullut mutta ei ole "toivottu/odotettu". Kun joku tietää ettei ole vanhemmaksi, on hyvä ehkäistä pienetkin mahdollisuudet. Vanhemmuus on rankkaa ja lapsista ei kaikki pidä. Itse rakastan lapsiani ja teen heidän puolesta kaikkeni, mutta muuteen en lapsista pidä, en muista kun omistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ! :) En ole keneltäkään, jolla on lapsia niin kuullut ettei pitäisi muista lapsista, mutta pääasiahan se on, että huolehtii niistä omistaan :)

   Poista
 6. Minä olen aina sanonut etten halua lapsia tai jos niin haluan adoptoida. :)
  Edelleenkin olen sitä mieltä. Harmi vain mies ei tahdo adoptoida joten tulemme elämään ilman lasta. Minusta on ihana ajatus antaa jollekkin kodittomalle lapselle koti ja perhe. Niitä ei toivottuja lapsi kun syntyy niin paljon. Haluaisin adoptoida suomesta en ulkomailta.
  Olenko outo? Ehkä, mutta tämä on minun mielipiteeni. Myös sijaisvanhemmuus on kohdallamme varteenotettava vaihtoehto. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Minusta adoptio ja sijaisperhetoiminta on molemmat todella hyviä vaihtoehtoja ! Et ainakaan minun mielestä ole outo, kun et halua omia lapsia, mutta haluat adoptoida :) Toisten lasten auttaminen on ihailtavaa !

   Poista
  2. Kiitos. Minä vähän aikaa mietin uskallanko kirjoittaa omaa näkemystä, mutta sehän on vain minun mielipide. Usein vastaankin kyselijöille näin: Haluan lapsen, mutta en omaa vaan adoptoida. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...